Thursday, February 11, 2010

Inspirasi dan Imaginasi




Inspirasi...Imaginasi...

Cukup menggambarkan diri saya. Saya tak mahu dua I ini lari dari diri.

Inspiration di kamus bererti = "the act or power of moving the intellect or emotions."

I loved being inspired. A strong magical emotion will sweep all over me... My mind imagines the impossible. A strong current like an electrical shock goes through my body.

People inspire me, events inspire me, words inspire me, spaces and nature inspires me. Books and conversations....

"Feeling inspired is good, taking action on the inspiration is much greater"


I believe in being the best you can be. Giving all you've got. Change things you can. Do good without asking for anything in return...

Imagination.... you cant learn this skill from books for nobody can teach it. Imagination is developed through out your life especially during your early years of a child. If you fail to develop imagination you fail to develop a wholesome person. I find society today particularly in Malaysia, we lack the skill to imagine. Einstein said "imagination is more important than knowledge" - simply means to me, knowledge you are able to learn, open the book, search the net...there you go, the answers there. Imagination? You cant plagiarize it... you cant read it if its not already in you...


“In the 21st century, creative problem solvers, independent thinkers, and people with expert social acumen will inevitably surpass those who have simply learned to be efficient at getting the right answer……the individuals who make the most significant contributions – go beyond finding answers to already formulated problems.” - Pasek, K. H. et al (2003) Einstein Never Used Flashcards: How our children really learn – and why they need to play more and memorize less

How do you develop imagination? In children...? read for them. Talk to them. Train their mind that there is no correct answer... Anything is possible in this world. Let them tell you stories, don't laugh at them. Laugh WITH them.

In adults? Go and be inspired and talk to inspiring people....

Now good night! I seriously need to be inspired...anyone? Nights as silent as tonight brings such serenity to my soul... a tad lonely... but actually i just have to finish my work!

13 comments:

  1. Great post!

    Inspirasi dan imaginasi sememangnya dua perkara yang penting untuk menjadi motivasi diri untuk terus berjaya.

    ReplyDelete
  2. ... cuma harapnya jangan yang di kejar tak dapat, yang di kendung berciciran.

    Saya risau dengan wardina.
    Kesempurnaan tidak ujud dalam 1 bentuk.

    Yasmin Ahmad - Funeral (TV Commercial)
    http://www.youtube.com/watch?v=hbr0BojPtQQ

    ReplyDelete
  3. yes...true..tapi sekiranya tidak dikejar mana tau samada kita akan dapat atau tidak bukan?

    cuma ya, harap yang dikendong tdak jatuh bercicirin merata-rata....

    kalau jatuh pun, kutip saja....dan kemudian jalan lagi...itulah hidup namanya.

    ReplyDelete
  4. *senyum*.

    Benar.

    Anda faham maksud saya. Yeap. That's life.
    So, kalau boleh, janganlah yang di kendong jatuh. Kadang kadang yang lepas dari genggaman, kutip yang baru takkan sama. Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

    Hati hati melangkah. (peringatan sama untuk diri saya)

    Thanks Wardina.
    Make sure u seen that youtube video.

    ReplyDelete
  5. I love this post ;) The power of inspiration is indeed a crucial one to everyone in so many ways ;)

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..

    saya suka entri kak deena.
    Kita akan lebih peroleh kekuatan dan inspirasi bila kita memberi inspirasi pada orang lain..

    kalau takut tercicir atau jatuh ke apa..sampai bila-bila pun kita tak maju ke depan..

    semoga kak deen terus success..

    ReplyDelete
  7. salam sis.. i really love ur post.. segala apa yg kita nk buat harus bermula dr imaginasi yg akhirnya akn bertukar kepada realiti.. dan bukan semua imaginasi adalah fantasi tp boleh juga bertukar kepada realiti jika ada keazaman dan kesungguhan

    ReplyDelete
  8. Saya suka berimiginasi dan juga mempunyai inspirasi sebab tu yang mendorong untuk gerak ke hadapan.

    Imiginasi itu memang COOL!! Whoaho! tapi kalau sekadar berimiginasi tanpa ada usaha, akhirnya jadi la seperti konsep "Angan-angan Mat Jenin.."

    Rizal suka tengok gelagat budak-budak sebab imiginasi mereka sungguh syiok. Mereka boleh ambil sesuatu benda yang mudah dan boleh terhibur dengan lamanya.

    Kita yang dewasa ni, kadang-kadang dah lupa untuk berimiginasi, lupa keseronokan imiginasi atau terlalu "caught up with imigination as life goals, which finally takes the fun out of imigination.." :D

    Banyak benda yang boleh kita dapat sebagai sumber inspirasi kalau pandang sekeliling. Tu yang dok kata perhati dan bukan hanya tengok alam sekeliling.

    Selamat Hari Rabu : D

    ReplyDelete
  9. terima kasih kerana memberi saya inspirasi
    i love your thought,i love your opinion...
    sweet safiyyah always...take care

    ReplyDelete
  10. salam kak dina,
    tiada komen sebenarnya, cuma tertarik dengan komen dalam bahasa mandarin (atau kantonis) di atas.see?, u even inspired this person to leave a comment about your post! :)i can see the word sogo, GPS, 85 cc (cc motosikal kot?!) and plus..

    ReplyDelete
  11. sebenarnya kak wardina i dah banyak kali dah jumpa orang yang kaya dan sangat berjaya...cuma 1 jer i xsuka segelintir dari mereka suka memaksa kiter follow their way...

    "what we wanted the most, they never asked"

    i bitau knaper n diorang kater fariz ni pakar memberi alasan????

    WHAATTTTT !!!!geramnyer i dgn bos i ni....

    few days later I tgk cerita 3 idiots....banyak lesson adik dapat....ader 1 ayat yg i agree sangat "live with ur passion"

    serius i cakap hidup yg ader passion buatkan kiter sronok sampai x cukup tidur...hari2 fikir camaner nak improve...best sangat

    kak dina thanks for ur post

    fariz

    ReplyDelete