Thursday, March 25, 2010

SUKA...RELA


I give tribute to people who do things voluntarily, not wanting any gain, any fame, any thanks, "anything" basically ...but just for the sake of doing good...because doing good makes them feel good...

I think this "value" is instilled very young not directly but indirectly buy non other than the people who influences your life the most - yes that's right.....the parents or guardian. If one was raised with ideas like "tak payahlah...menyusahkan diri sendiri buat apa" - it is subconsciously then engraved in ones head that indeed "helping for the sake of helping" sangatlah menyusahkan...

I know people like that..selfish (but they dont realize) dan sangatlah self centered. Memang tak suka menolong...kalau dah TERpaksa dan DIpaksa barulah nak tolong. Tak merasa NIKMAT menolong dan memberi. Tolong tu memanglah kena susah sikit, kalau senang dan tak susah tak menolong lah tu...

I thank god i was brought up by Ummi... Ummi yang gemar menolong dan memberi. Nampak orang berjalan lebih lagi yang mengandung dan tua ditumpangkan dalam mobil kecil kami. Baju lama tak pernah disimpan sampai berhabuk dan kepam. Duit dan makanan tidak pernah dikira dan dicatu, namun rezeki sentiasa ada. InsyaAllah Ummi, ill try to instill these values in my Amna, Azra and Imran along the way. My abi? never ever kedekut dengan ilmu... very extremely generous indeed...

I received a call from Abi who is actually in Dhaka, Bangladesh - poverty stricken country that needs many good souls to lend a hand... Abi is flying to arrange some micro-finance help to poor people over there. Abi also mentioned the team from Malaysia's MERCY diketuai oleh Prof Dr Ahmad Sukari Halim dari USM yang memberi rawatan pembedahan percuma kepada kanak-kanak yang mempunyai masaalah bibir sumbing. Mereka tinggalakan keluarga, negara, keselesaan dan tidak mendapat habuan wang walau sedikit pun.

Tertanyakah kita kenapa mereka sanggup melakuknnya? Kerana mereka insan berjiwa mulia. Saya berdoa saya dapat menyumbang sebegitu rupa, memberi sinar kepada manusia yang memerlukan.... Kerana apa? kerana saya pasti apa yang mereka peroleh kembali yang tidak berupa apa jua "kebendaan dunia" lebih memuaskan jiwa dan raga!

Tanyalah pada diri apa pula yang telah kita beri? dengan sukarela?

I personally think all university students should be made to join an NGO and volunteer.. it does wonders, social work... it needs to be encouraged and promoted to those who never even thought about it...it does change perceptions and views of life and values...

:) May Allah bless you all.... those who do good without wanting anything in return,may we fill ourselves with the same spirit....

13 comments:

  1. saya pun dapat sifat macam ni dari ummi saya and i`m badly want to contribute something to anyone which need my help and of coz in a social works kak wardina...may ALLAH grant my wish..i love this post....and may ALLAH bless you,your abi and ummi...take care and cepat on balik fb ye..da rindu....^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
    2. SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

      Delete
  2. akak tabik spring pd smua sukarelawan.
    Sejak awal era Islam, ramai sahabat radhiaLlahu 'anhum saling m'bantu. tu yg Muslims dMadina ms tu dgelar Ansar.
    students perlu didedahkn dg xtvt gini sjk tadika lg. parents kaknur pn ska tlg org cuma akk je x mampu nk flw mreka 100%. takat ni dok wat mana yg mampu sj.
    sedih rs bla ada yg x ska tlg org + halang + perlekehkn org ln yg tlg org pla.
    pd akk, klu x ska, x pyh amik tau. jgn d down kan smangat para sukarelawan ini. klu ska, buatla apa yg patut, skurang2nya doa.

    ReplyDelete
  3. Apa yang mereka peroleh kembali yang tidak berupa apa jua "kebendaan dunia" lebih memuaskan jiwa dan raga!

    Selfish (but they dont realize)

    TOLONG…. Nak menunjuk
    TOLONG…. Kerana terpaksa
    TOLONG…. Tapi nak tipu

    Tak Suka TOLONG…. Sombong…. Bos slalu buat kita camnie ….Apa yg hebat sgtnya dia??.... mungkin nasib dia lebih baik sikit dari kita. Tp tak der la pandai sangat pun… Cuma ader kuasa jer skit….. so… pakat piker la ramai2

    Tak Suka TOLONG…. Kera sumbang…. Mmg tak suka bergaul…. Ngan jiran2 tanak berbaik…. Ingat bole survive tanpa org lain…. Org camni biasanya kita bole tgk kesannya bila meninggal…. Mungkin tak der saper yg melawat… kehilangannya tidak membuat org lain terasa rugi…tiada yang bersedih….kalau ader pun sari dua jer.

    ReplyDelete
  4. Sila ambil award

    ....http://hanifadhlina.blogspot.com/2010/03/beautiful-blogger-award.html

    ReplyDelete
  5. senang je kak kalo nak buat supaya rasa nak tolong orang tu datang. put ourself into the needy situation.camne rasanya kalo kita jadi orangtu? kalo dapat kita rasakan peritnya memerlukan pertolongan dah tentu kita tidak akan teragak2 untuk membantu orang kak. i'm studying at indonesia and i think you know the conditions here. and i'm glad to have opportunity to come here and i can see what poverty really is. mungkin orang beranggapan kalo nak tolong itu perlu dengan jumlah yang banyak sehingga tertutup hati untuk menolong. beleive me a single cent counts. jangan2 nanti dengan single cent tu la yang boleh buat kita masuk syurga siapa taukan.

    ReplyDelete
  6. salam.Nice post Dina.Kadangkala spt kata dina,kita x realize kita ni mcmmana..baikkah..pemurahkah..bakhilkah..kadang,pagi ok..petang dah k.o
    Saya bermohon pada Allah agar kita semua dikurniakan sifat2 mulia,akhlak yg terpuji..buat dgn niat kerana Dia semata-mata..susahkah nak ikhlas?Kadang2 terpikir jgk,kita dah bantu kereta tepi jln yg xde minyak..tolong belikan minyak..dah dpt minyak,terus blah tanpa ucapkan terima kasih..marah?ye..marah jugak..tapi kan kita bantu dia secara ikhlas..kenapa nak marah?itu sayalah..saya berdoa semuga hati ini lebih bersih,akhlak lebih mulia,iman terus bercambah..semuga berbaloilah segala pengorbanan dan kasih sayang junjungan besar kita Rasulullah saw pada umat2 akhir zaman ni.ameen.

    ReplyDelete
  7. Tolong... al-fatihah utk din beramboi.

    ReplyDelete
  8. yes, they should,

    these doctors really put a smile back on these kids , though i was not treated by them, but undergoing the same operation, really help me to smile again.

    from what i heard, there are even volunteer program in china, esp in the rural, some still hides their children in order to avoid shame from the society.

    one thing i hope, is that there is a campaign to explain that not all plastic surgery is cosmetic purpose solely. its sad that people misunderstand these kids into undergoing a plastic surgery and not reconstructive which if they don't could risk them to not being able to eat, difficulties with breathing etc in the future.

    just sharing.

    :)

    ReplyDelete
  9. salam...

    double thumbs up... saya teringat satu kata2.. masa lapang itu membunuh bagi pemuda... jadi isikan masa2 lapang dengan aktivti yang bermanfaat pada diri sendiri dan orang lain, sebelum masa itu terisi dengan perkara sia2..

    ReplyDelete